Hvad skal vi bygge?

Vi er en familie på tre: Peter & Anne og Helene (5 år).

Anne er opvokset i Hjortekær i Lyngby, og her bor hendes forældre stadig. Så her ville vi gerne bo! Hjortekær er et gammelt villakvarter, og der er ikke mange byggegrunde tilbage. Derfor var vi meget hurtige til at springe til, da chancen pludselig bød sig for at købe en lille byggegrund.

Grunden er temmelig lille, og den skråner lidt. Den har en mærkelig sjov facon. Derfor viste det sig, at det slet ikke var så let at finde ud af, hvad vi skulle bygge. Vi ønskede os et stort hus. Her satte byggeprocenten på 25% grænsen for os. Huset skulle være på 176 m2.

Desuden tilhørte grunden Hjortekær rytterklubs grundejer-forening. De havde nogle gamle, skrappe krav til husene. F.eks. skal husene opføres i gule sten, med blåsort eller sort tag. Taghældningen skal være 20 grader, og der var en række yderligere krav.

Det første vi gjorde var, at indhente kataloger fra alle type-hus firmaerne. Det blev til rigtigt mange. Vi ledte i katalogerne efter en hus-plan som bare nogenlunde kunne passe på vores grund. Men vi fandt ingen.

Konklusionen var altså, at vi selv måtte tegne et hus, og så bede et byggefirma bygge det til os. Vi skulle altså have bygget et individuelt hus.

Sagen var klar. Vi købte 13 store grå LEGO plader og fandt Helenes LEGO-klodser frem. Og så begyndte vi ellers at ligge på stuegulvet og bygge grundplaner. Det tog mange uger. Vi fik analyseret hvad vores behov var. Vi gennemgik alle daglige rutiner, og alle vores ting. Der skulle være plads til det hele.

Det viste sig at være svært at bygge en grundplan som opfyldte alle krav, særligt på vores grund. Da grunden var meget lille, var vi nødt til at klemme det så meget mod nord/øst som muligt, for at der overhovedet skulle blive noget have tilbage. Der skulle dog også være plads til en carport og et skur nord for huset. Grunden skrånede lidt, så der ville blive brug for, at bilerne kørte op af en ca. 20 % stejl opkørsel. Vi ville nemlig IKKE have trapper.

Vi skulle alle tre have et værelse. Helene skulle have et stort værelse, og vi andre skulle have et lille hver. Desuden skulle der være et soveværelse til de voksne. Vi ville have et stort badeværelse og et lille toilet. Udover stue og køkken, skulle der også være et vaskerum og et depotrum. Gang/gennemgangsarealer skulle minimeres.

Vi ville gerne have alle værelser, stue og køkken placeret ud mod haven og lyset. Det kunne godt lade sig gøre, men så ville huset blive upraktisk at bo i. Det var vigtigt, at Helene kunne have gæster, uden at de har brug for at gå igennem stuen for at komme til køkkenet eller toiletet. Vi ville ikke have en køkken-alrum løsning, idet støj (vi hører meget radio i køkkenet), lugt og rod så ikke ville kunne holdes inde i køkkenet. Vi ønskede altså ikke at nogle rum skulle fungere som gennemgangsrum til andre.

Herefter måtte vi konkludere, at det ikke kunne lade sig gøre, at få alle rum til at vende mod syd eller vest. Vi valgte så, at køkkenet godt måtte vende anderledes. Med hensyn til gennemgangs-arealer endte vi op med at beslutte at køkkenet godt måtte være gennemgangs-rum til vaskerum og depot. For at undgå at bruge andre rum som gennemgangs-rum, placerede vi en lang fordelings-gang i den anden ende af huset. Denne gang kom til at fylde 12 m2. Det er meget - men det giver privatliv.

Vi gik på messer, surfede på internettet og undersøgte så meget vi kunne om materialer osv. Vi skrev et helt lille dokument, som skulle lægges ved kontrakten, samt en masse tegninger som illustrerede hvad det var vi mente. Så var vi klar - nu kunne vi vise materialet til nogle byggefirmaer.

Tegningerne kan ses her

Tilbage til hovedsiden